Çarşamba, Temmuz 31, 2013

Prof.Dr. Mehmet Ali KÖRPINAR: ABD EYALET SİSTEMİ ve İFLASLAR


ABD EYALET SİSTEMİ ve İFLASLAR

Milli benliğini yitirmiş uluslar, başka milletlerin avıdır.
Mustafa Kemal ATATÜRK

                                                Michigan eyaletinin en büyük kenti Detroit
Değerli arkadaşlar,
Michigan eyaletinde ve ABD’nin en büyük 11. kenti sayılan Detroit iflas etmiş. 2008 de başlayan ekonomik kriz nedeniyle bir zamanlar Amerikan otomobil sanayisinin (General Motor, Ford ve Chrysler) merkezi sayılan Detroit, 18,5 milyar $ borçla iflas bayrağını çekmiş(20.07.2013-Cumhuriyet). Çok kişi kenti terk etmiş ve
  • 78.000 bina boş ve harap durumda,
  • 1950 lerde 2 milyon olan nüfus 700.000 lere düşmüş,
  • Belediye maaş ödeyemiyor,
  • Kentte kalanların ancak %53 ü emlak vergisi ödeyebiliyormuş,
  • Sokak lambalarının %40 ı yanmıyormuş,
  • Ambulansların ancak üçte biri çalışıyor,
  • Suçluluk oranı en yüksek ABD kenti de Detroit olmuş.

Yani ABD de geçerli olan ve herkesin kendi bacağından asılmasına dayanan eyalet sistemi yüzünden, Detroit kenti yardım alamıyor ve deiflas ediyor.

Değerli arkadaşlar,
Bu iflas bana ABD’nin 44. Başkanı Obama’nın 18.1.2009 da başkanlığı devir aldığı sırada yaptığı konuşmayı anımsattı. Bu konuşmada“ABD halkının her türlü savaşa göğüs gerdiğini, bir yıldan daha az sürede çekilecek ekonomik sıkıntıyı hep birlikte atlatacaklarını, birlik ve beraberlik içinde oldukları sürece zirveye kolayca ulaşabileceklerini, bu yokuşun oldukça dik ve uzun olduğunu ama TEK HALK VE TEK ULUS OLARAK bunu başaracaklarını” belirtti. Yani ABD’nin ULUS DEVLET olması gerektiğini vurguladı. Ne hikmetse kendileri için ULUS DEVLETİ önerirken, başkaları için de ULUS DEVLET MODASI GEÇTİ diyerek onların bölünmesi isteniyor.

Güzel ülkemizde de ULUS DEVLET kavramı yıkılmak ve yok edilmek için birçok kurum ve kuruluş iş başında. Ulusal birlikteliğimiz yok edilmek isteniyor. Yani ulus devlet yerine 25-30 eyalete bölünmüş federasyon sistemi öneriliyor. Onlara eyalet sistemi ile iflas edecek hale gelen Dünyanın en büyük ekonomisi ABD’nin yaşadığı ekonomik çıkmazı anımsattıktan sonra güzel ülkemizdeki kentlerimizin gelir ve gider durumlarını anımsatmak isterim. 2012 bütçe sonuçlarının iller bazında gelir gider dengesine bakıldığında 81 kentimizin sadece 13 tanesi kendine yetiyor. Bu kentler de aşağıdaki tabloda görülüyor.

(17.05.2013-Sözcü)
81 ilin 49 unda toplanan gelir, yapılan harcamaların yarısından bile az. 27 ilde ise toplanan gelir giderlerin %30 unu bile karşılayamıyor. Bu ekonomik koşullarda merkezi yönetimle ve ulusal birlikteliğimizle kentlerimiz ancak ayakta kalabiliyor.

Umarım güzel ülkemizi bölmek ve parçalamak için her türlü olanağı deneyen ve de onlara destek çıkanlar bu saptamamı unutmazlar.ULUS DEVLET modası bitti diyerek eyalet sistemine veya federal yönetime geçmek isteyenler de ekonomik açıdan mutlu geleceğimiz için bir kez daha düşünürler.

Sevgi ve saygılarımla (31.07.2013).
Prof.Dr. Mehmet Ali KÖRPINAR


Hiç yorum yok: