Cumartesi, Ağustos 10, 2013

İlhan Taşçı: Danıştay kim vurduya gitti


Danıştay kim vurduya gitti
İlhan Taşçı

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Danıştay saldırganları Erhan Timuroğlu, İsmail Sağır ve Osman Yıldırım’a ağırlaştırılmış müebbet, sanıklardan Süleyman Esen ile ve Tekin İrşi'yi de 10 yıl 2’şer ay hapis cezasına çarptırmıştı. Yargıtay'ın dosyayı Ergenekon davasıyla birleştirmesinin ardından sadece bir sanık Danıştay saldırısı nedeniyle ceza alırken, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin dava dosyası ışığında tesbitini yaptığı 'terör örgütü' İstanbul'da kayboldu.



İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin beraat ve tahliye kararlarıyla Danıştay saldırısının failleri “temize çekilirken”, saldırı da kim vurduya gitti. Danıştay saldırısı nedeniyle ilk önce Ankara’da yargılanan sanıklar ve suçlamalar aynı olmasına karşın, başkentteki mahkemeyle İstanbul’daki mahkemenin kararları birbiriyle çelişti. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, İstanbul’da beraat eden Osman Yıldırım’ı, tetikçi Alparslan Arslan ile birlikte Danıştay saldırısını planlayan ve iki numaralı fail olarak tanımlamıştı.

Ergenekon davasının hem sanığı, hem tanığı, hem de gizli tanığı olan Osman Yıldırım için İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Danıştay 2. Dairesi ve gazetemize yönelik bombalı saldırılara ilişkin “suçun işlenmesi sırasında sanığın yardım ettiğine dair her türlü şüpheden uzak, mahkûmiyetine yeterli, kesin ve inandırıcı delil elde edilememesi nedeni ile sanığın atılı suçları işlediği sabit olmadığı” gerekçesiyle beraat ve tahliye kararı verdi.

İstanbul’da, aldığı cezalar birer birer “temize çekilen” Osman Yıldırım’ın bu durumu, daha önce Danıştay saldırısı nedeniyle başkentte yargılandığı Ankara 11.Ağır Ceza Mahkemesi’nin gerekçeli kararını akıllara getirdi. Mahkemenin gerekçeli kararında, Danıştay’a yönelik saldırıyı yapan örgüt şöyle anlatılmıştı:

“Sanıkların amacının, türban örtüsünü kendi bildikleri ve istedikleri şekilde yorumlamayan ve karara bağlamayan kurum ve kişilere yönelik cebir ve şiddet yöntemlerine başvurarak cezalandırma amacı taşıdığı, bu amaç doğrultusunda Danıştay’a saldırı eylemininse mevcut anayasal sisteme yönelik bir tehlike yarattığı ve Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nda yazılı ve bu anayasanın öngördüğü düzeni cebir ve şiddet kullanarak kaldırmaya ve yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etmek şeklinde bulunduğu görülmektedir.”

Kararda, Yıldırım ve Arslan’ın başında bulunduğu sanıkların Danıştay saldırısını birlikte organize ettikleri anlatılmıştı. Gerekçeli kararda, Alparslan Arslan liderliğindeki bu yapının, toplum üzerinde aynı zamanda baskı kurularak ses getirecek eylemler yapmak için bir araya geldiği, diğer sanıklar Süleyman Esen, Osman Yıldırım, İsmail Sağır, Tekin İrşi ve Erhan Timuroğlu’nun da bu örgüte üye olarak kabul edildiği anlatıldı.

Kararda, Osman Yıldırım, Erhan Timuroğlu ve İsmail Sağır’ın, Alparslan Arslan tarafından gerçekleştirilen saldırıyı bildikleri, birlikte yapmak için Ankara’ya geldikleri, Arslan’ı suç işlemeye teşvik ettikleri, saldırının nasıl olacağını tartıştıkları, yol gösterdikleri, Danıştay binası çevresinde plan ve keşif yaptıkları anlatıldı.

Osman Yıldırım ile tetikçi Alparslan Arslan’ın içinde bulunduğu yapılanmayı “terör örgütü” olarak tanımlayan mahkeme, Yıldırım’ın da örgüt içinde Arslan’dan sonraki “ikinci adam” konumunda olduğuna işaret etmişti.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Danıştay saldırganları Erhan Timuroğlu, İsmail Sağır ve Yıldırım’ı, “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs”ten ağırlaştırılmış müebbet, “dönemin Danıştay 2. Dairesi üyesi Yücel Özbilgin’i tasarlayarak öldürmeye yardım etmek”ten 14 yıl, “Danıştay üyelerini tasarlayarak öldürmeye teşebbüse yardımdan” da toplam 25 yıl hapse mahkûm etmişti. Sanıklardan Süleyman Esen ile ve Tekin İrşi de 10 yıl 2’şer ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin kararı uyarınca Danıştay saldırısı davasının Ergenekon davasıyla birleşmesiyle dosya İstanbul’a taşınmıştı.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde müebbet hapis cezasına mahkûm olan Erhan Timuroğlu, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde, Danıştay’a yönelik saldırıdan beraat ederken, “hükümeti devirmeye teşebbüs” suçundan 15 yıl, patlayıcı madde bulundurmaktan 4 yıl 6 ay olmak üzere 21.5 yıl hapis cezası aldı.

Danıştay saldırısı nedeniyle başkentteki yargılamada müebbet hapis cezası alan sanıklardan İsmail Sağır da Silivri’deki yargılamanın sonunda, Danıştay saldırısından beraat etti.

Alparslan Arslan’ın “liderim” dediği ve başkentte 10 yıl hapis cezası alan Süleyman Esen de beraat eden sanıklar arasında yer aldı.
İlhan Taşçı
Cumhuriyet
10 Ağustos 2013

Hiç yorum yok: