Cuma, Ağustos 02, 2013

Prof.Dr. Mehmet Ali KÖRPINAR: NEREDEN BULDUN ???

Prof.Dr. Mehmet Ali KÖRPINAR



Diktatörlüklerde halk doğruları lidere söylemekten korkar.
Demokrasilerde ise liderler doğruları halka söylemekten korkar.
Richard NEEDAM


Değerli arkadaşlar,
Güzel ülkemizde yöneticilerimiz ve danışmanları ekonomi yönetimi açısından oldukça zorda. Çünkü direkt vergi toplamak oldukça zorlaştı. Yüksek dolaylı vergi ile idare ediyorlar. O yüzden yakıt, içki ve sigara kaçakçılığı oldukça cazip hale geldi. Sıcak para riski de çok yüksek. Bu riski azaltmak ve kendi paramızla kavrulmak için özel çaba sarf ediyorlar.

Örneğin, Maliye Bakanımız, yurt dışındaki ülkelerde Türk vatandaşının 130 milyar $ parası olduğunu söylüyor. Bu kara paranın ülkemize çekilmesi isteniyor. Daha önce de 2008-2009 yılları içinde 9 aylık dönemde Varlık Barışı adı altında bir af çıkmış ve ülkemize 22 milyar TL gelmişti. Şimdi ise çıkarılan II. Varlık Barışı ile 3,5 aylık süreçte 50 milyar TL gelmiş. Bunların ödeyeceği vergi %2, yani 1 milyar TL olacakmış.

Ne kadar acı bir olay. Birileri bu ülkede kayıt dışı yöntemlerle kara para kazanıyor, vergi vermiyor ve paramızı yurt dışına kaçırıyor. Biliyorlar ki biz sıcak paraya muhtacız. Çünkü her yıl yaşadığımız büyük bir cari açık, bizi sıcak paraya muhtaç ediyor. Yani yurt dışından ülkemize sıcak para gelmezse iki yakamızı bir araya getiremeyeceğiz. İşte bu zaafımızı iyi kullanan uyanıklar, çıkarılan Varlık Barışları ile kara paralarını çok küçük vergiler ile aklıyorlar.

İkinci kez düzenlenen bu varlık barışı ile birileri yine köşeyi dönecek. Burada sorulması gereken kim bunlar? Ne iş yapıyorlar? Bu kadar kazancı hangi yollarla elde ediyorlar? Bunların diğer yurttaşlarımız gibi vergi vermesi için ne gibi önlemler alınmalı? Yani Maliye Bakanımızın dediği gibi artık NEREDEN BULDUN diye sorulmalı. Aksi halde birileri, kendilerine muhtaç hale gelen Maliye Bakanlığının, nasıl olsa yine nereden buldun diye sormadan paramı getirmemi isteyecekler güvencesi ile kayıt dışı çalışmalarına devam edeceklerdir.

Değerli arkadaşlar,
Ne yazık ki Zekeriya Temizel’in Maliye Bakanlığı zamanında üretilen NEREDEN BULDUN yasası 9.01.2003 de kaldırıldı. Bu yasanın kaldırılması ile birileri kayıt dışı yöntemlerle çok büyük kara para sahibi oldular. Bizler daha maaşımızı almadan vergi veriyoruz. Onlar ise istedikleri zaman, hem de çok az vergi vererek işlerini sürdürüyorlar. Güzel ülkemizde 1960-2013 arasında 32 kez vergi affı çıkarılmış.Sonuçta vergi vermeyen uyanıklar yine kendileri için muhakkak bir vergi affının çıkarılacağını biliyorlar ve ona göre davranıyorlar.

Umarım, yaşanan dünya ekonomik kaosu etkisi ile ülkemizde de giderek artan bir ekonomi yönetim riski yaşayan yöneticilerimiz ve danışmanları, en kısa zamanda NEREDEN BULDUN yasasını çıkarırlar ve yıllardır bu kayıt dışı elde edilen kara parayı da vergilendirirler.Kazanan güzel ülkemiz ve saygıdeğer halkımız olacaktır.

Sevgi ve saygılarımla (02.07.2013).
Prof.Dr. Mehmet Ali KÖRPINAR

NOT:
Orman yangınlarımız hala devam ediyor. Askeri birliklerimiz bu yangın söndürmelerinde yoklar. Neden? Onlardan yardım isteniyor mu? Özellikle askeri kuvvetlerimizin de orman yangınlarında aktif görev almalarını bekliyorum. Çünkü onların hazır yangın söndürme ekipleri ile olası yangınlara karşı en iyi hazırlanma ve organize olma becerilerini çok güzel şekilde kullanabileceklerine inanıyorum.


Hiç yorum yok: