Cumartesi, Nisan 29, 2017

Teknoloji çağında, Haber durmaz: Haber (4) Ana sitemizde düzeltmeler oyduğu için buradan devam ediyoruz:


1 Mayıs '77'de yitirilenler anıldı

1977 yılı 1 Mayısı'nda Taksim’de katledilen 37 kişi, Kazancı Yokuşu’nda anıldı. Anma katliamın faillerinin ortaya çıkarılmadığı vurgulandı.

Taksim’de 1977 yılı 1 Mayısı'nda katledilen 37 kişi Kazancı Yokuşu’nda anıldı. Anmada, katliamın faillerinin hala ortaya çıkarılmamasına tepki gösterilirken, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, “1 Mayıs’ta antidemokratik uygulamaları da kürsülerden haykırmak zorundayız” dedi.

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'nin çağrısıyla yapılan anmaya Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, ÖDP Başkanlar Kurulu Üyesi Alper Taş, Halkevleri Genel Başkanı Oya Ersoy, HDP MYK Üyesi Sezai Temelli, CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi de katıldı.

The Marmara Oteli önünde bir araya gelen kitle, “Yaşasın 1 Mayıs”, “Bijî Yek Gûlan” ve “Yaşasın işçilerin birliği, halkların kardeşliği”, “Susma haykır başkanlığa hayır” sloganlarıyla Kazancı Yokuşu'na yürüdü. Garanti Bankası önünde bulunan 1977 Katliamı anıtı önünde saygı duruşuyla başlayan anmada, 1 Mayıs 1977’de katledilenlerin isimleri tek tek okundu.
 
'40 YILDIR FAİLLER YOK!'

Burada konuşan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, “40 yıldır faşist katiller bulunup adalete teslim edilmedi” dedi. “77 yılında katledilen işçi kardeşlerimiz milyonların kalbine gömüldü” diyerek konuşmasına devam eden Beko, “İşçilere Taksim’i yasaklayanlar Kenan Evren gibi yalnız başlarına gömülecekler. Yaptığımız tüm girişimlere rağmen bu yıl da işçilere Taksim’i kapattılar” dedi.

‘KÜRSÜLERDEN HAYKIRMAK ZORUNDAYIZ’

“1 Mayıs’ta anti demokratik uygulamaları da kürsülerden haykırmak zorundayız” diyen Beko, OHAL dönemi uygulamaları şöyle hatırlattı: “Belediyelere kayyum atandı, işçiler işten atıldı. Muhalif radyo televizyonlar kapatıldı. Gazeteciler cezaevine gönderildi. Akademisyenler üniversitelerden atılarak üniversiteler karartıldı. Demokratik kitle örgütleri kapatıldı.”

'KIDEM, KİRALIK İŞÇİLİK…'

15 milyon işçinin kıdem tazminatının gaspedilmek istendiğine dikkat çeken Beko, “6 milyon işçinin kiralık işçi olma tehlikesi var. Bunlara karşı kitlesel 1 Mayıs'lar yaratmak zorundaydık” dedi.

'MİLYONLARCA OY GASBEDİLDİ'

16 Nisan referandumunu da hatırlatan Beko, “Referandumda sandıklardan 25 milyona yakın kahraman çıktı. Bu sandıklardan hayır çıktı. Milyonlarca hayır oyu gasbedildi. Bizim faşist bir anayasaya ihtiyacımız yok. Bizim eşitlikçi laik sosyal bir anayasaya ihtiyacımız var. Mevcut iktidarın baskılarına karşı gelin yanyana mücadele verelim” diye konuştu.
'TALEPLERİMİZİ HER ALANDA HAYKIRACAĞIZ'

KESK Eşgenel Başkanı Lami Özgen ise katliamla yüzleşilmediğini belirterek, “Bu katliam faili belirsiz bir katliam değildir. 1 Mayıs günü Taksim alanı 1 Mayıs'la özdeşleşmiş durumdadır. Bu ülkenin işçi emekçileri ezilenler yaşamı üretenleriz. Bizden korkmaya devam edecekler. Türkiye'nin her ilinde yoksulluğa sömürüye talana karşı emek taleplerimizi, varış ve kardeşlik taleplerimizi, demokrasi özgürlük ortak gelecek taleplerimizi haykırarak alanlarda olacağız” diye konuştu.

'77’ KATLİAMI 80’İN HABERCİSİDİR'

TTB Merkez Konseyi Başkanı Raşit Tükel de şöyle konuştu: “77 katliamı gelişmekte olan toplumsal muhalefeti sindirmek için gerçekleşmiştir. 12 Eylül'ün ilk habercisidir. Katliamlar toplumsal mücadeleyi bölmek, alıkoymak, engellemek amacıyla gerçekleştirilmektedir. Katliamın sorumluları hesap vermemişlerdir. Seçilmiş, atanmış, sorumlular su yüzüne çıkartılmamıştır. Katliamlara karşı en büyük gücümüz soracağımız hesaptır”

KORAMAZ ALANLARA ÇAĞIRDI

“Birleşik mücadele kararlılığımızı göstermek için buradayız” diyen TMMOB Genel Başkanı Emin Koramaz şöyle devam etti: “Failler hala yargı önüne çıkartılmadı. Failler emperyalislerdi, onların yerli işbirlikçileriydi. Amaçları işçi sınıfı hareketinin önüne geçmekti. 77’de ve sonrasında binlerce can almaya devam ettiler. Ama bunlar bizim mücadelemizi asla durduramazlar. Bu mücadele sürecek. Varlık fonuna, insanlık dışı çalışma ve yaşam koşullarına, güvencesizliğe, kıdem tazminatının gaspına hayır diyeceğiz. 1 Mayıs’ta bu ülkeyi seven herkesi alanlara davet ediyoruz.” Kazancı yokuşundaki anma, katledilenler anısına bırakılan karanfillerle son buldu.
(Evrensel)

Hiç yorum yok: